در این تحقیق فرآورده جوشان حاصل از پوسته دانه اسفرزه در خانواده بارهنگ بصورت گرانولاسیون مرطوب تهیه شد. پوسته دانه اسفرزه از شرکت ایران داروک تهیه تحت و تستهای فارماکوپهای شامل: (ضریب تورم، خاکستر تام، وزن خشک و مواد ناخالصی) مبتنی بر استاندارد رفرانسها قرار گرفت. سپس فرمولاسیونهای متعددی، (در مجموع ۳۰ فرمولاسیون) شامل نسبتهای متفاوتی در پوسته دانه اسفرزه، اسید و بازهای مختلف شامل (اسید سیتریک،اسید تارتاربک و سدیم بیکربنات)،پلی و منیل پیرولیدون بعنوان چسباننده، افزودنیهای دیگر شامل (رنگ دهنده، طعم دهنده و شیرین کننده) با هم مخلوط هستند و توسط اتانول %۹۰ به گرانول تبدیل شدند گرانولهای تهیه شده از یک بامش ۱۰ عبور داده شدند و در آون با دمای سانتیگراد خشک گردیدند. سپس از یک بامش ۲۰ عبور داده شد. نتیجه فرمولاسیونها تهیه شده توسط خصوصیات ظاهری، زمان جوشش وPH، ریزش و میزان ماده مؤثره بررسی شد. البته باید توجه داشت که هر گرم از گرانول تهیه شده معادل ۴۰ میلیلیتر موسیلاژ به دنبال اضافه کردن بافر با ۸/۶= PH میدهد.
۳ فرمولاسیون با طعمهای مختلف تهیه شد و توسط ۱۰ نفر از داوطلبین سالم تست شد. بعد از انجام آنالیزهای آماری (فریدمن- ویکگسون)، بهترین فرمولاسیون شامل (%۹ اسید سیتریک، % ۱۹ اسید تارتاریک با %۳۲ سدیم بی کربنات، % ۴۰ پوسته دانه اسفرزه، ۳۰۰ میلیگرم ساکاند، ۷۵۰ میلیگرم آسپارتام) انتخاب شد. سرانجام مطالعات پایداری تبریع شده روی فرمولاسیون منتخب به مدت ۶ ماه در دمای سانتیگراد و رطوبت % ۷۵ انجام شد. در طی ماه ۱، ۲، ۳ و ۶٫ نمونه گیری انجام و تستهای فیزیکوشیمیایی روی فرمولاسیون صورت گرفت. در نتایج اختلاف معنیداری (۰۵/۰ > P) دیده نشد و پارامترهای گفته شده در بالا در طی ۶ ماه روی فرمولاسیون انجام گرفت.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده فارسی ………………………………………………………………………………………………
چکیده انگلیسی …………………………………………………………………………………………….
پیش گفتار …………………………………………………………………………………………………..
بخش اول – مباحث نظری
فصل اول – اسفرزه
۱-۱ اسفرزه ………………………………………………………………………………………………..
۱-۱-۱- ریخت شناسی …………………………………………………………………………………
۲-۱-۱- زمان جمعآوری ……………………………………………………………………………..
۳-۱-۱- خرده نگاری …………………………………………………………………………………..
۴-۱-۱- طرز نگهداری …………………………………………………………………………………
۵-۱-۱- دامنه انتشار …………………………………………………………………………………..
۶-۱-۱- مواد متشکله …………………………………………………………………………………..
۷-۱-۱- مواد مصرف گیاه ……………………………………………………………………………
۸-۱-۱- مهمترین اثرات گزارش شده اسفرزه …………………………………………………
۱-۸-۱-۱- بیماریهای قلبی – عروقی ……………………………………………………………..
۹-۱-۱- نحوه مقدار مصرف به عنوان ملین گیاهی ………………………………………….
۱۰-۱-۱- مکانسیم اثر ………………………………………………………………………………….
۱۱-۱-۱- موارد عدم مصرف ……………………………………………………………………….
۱۲-۱-۱- در دوران بارداری و شیردهی ……………………………………………………….
۱۳-۱-۱- تداخل دارویی ……………………………………………………………………………….
۱۴-۱-۱- موارد احتیاط ……………………………………………………………………………….
۱۵-۱-۱- اشکال دارویی ………………………………………………………………………………
۲-۱- کنترل کیفی و کمی شیمیایی پوسته دانه اسفرزه ……………………………………..
فصل دوم – یبوست
۱-۲- یبوست ………………………………………………………………………………………………
۲-۲- اتیولوژی ……………………………………………………………………………………………
۳-۲- درمان ……………………………………………………………………………………………….
۱-۳-۲- درمان غیر دارویی ………………………………………………………………………….
۲-۳-۲- درمان دارویی ………………………………………………………………………………..
۴-۲- سوء مصرف ریلمینها …………………………………………………………………………
فصل سوم – کلیات فرآورده جوشان
۱-۳- مقدمه ………………………………………………………………………………………………..
۲-۳- تعریف پودر ……………………………………………………………………………………….
۱-۲-۳- انواع پودرها …………………………………………………………………………………..
۳-۳- تعریف گرانول …………………………………………………………………………………….
۱-۳-۳- انواع گرانولها …………………………………………………………………………………
۴-۳- مزایای فرآوردههای پودری و گرانولی ………………………………………………….
۵-۳- معایب پودرها و گرانولها ……………………………………………………………………..
۶-۳- کلیاتی در مورد فرآوردههای جوشان ……………………………………………………
۱-۶-۳- مکانسیم ایجاد جوش در فرآوردههای جوشان …………………………………..
۲-۶-۳- مواد بکار رفته در فرآوردههای جوشان ……………………………………………
۱-۲-۶-۳- منابع اسیدی ……………………………………………………………………………….
۲-۲-۶-۳- منابع بازی …………………………………………………………………………………
۳-۲-۶-۳- چسباننده ……………………………………………………………………………………
۴-۲-۶-۳- ترکیبات شیرین کننده …………………………………………………………………..
۵-۲-۶-۳- ترکیبات طعم دهنده ……………………………………………………………………..
۶-۲-۶-۳- رنگ دهنده …………………………………………………………………………………
۷-۲-۶-۳- مواد افزایش دهنده محلولیت ………………………………………………………..
۸-۲-۶-۳- مواد پایدار کننده …………………………………………………………………………
۷-۳- بستهبندی …………………………………………………………………………………………..
۸-۳- انواع فرآوردههای جوشان …………………………………………………………………..
۱-۸-۳- پودرهای جوشان ……………………………………………………………………………
۲-۸-۳- گرانولهای جوشان ………………………………………………………………………….
۱-۲-۸-۳- گرانولاسیون مرطوب ………………………………………………………………….
۱-۱-۲-۸-۳- مزایای گرانولاسیون مرطوب ……………………………………………………
۲-۲-۸-۳- گرانولاسیون خشک …………………………………………………………………….
۳-۲-۸-۳- گرانولاسیون به روش ذوب …………………………………………………………
۹-۳- آزمایشات کنترل فیزیکوشیمیایی گرانولهای جوشان ……………………………….
۱-۹-۳- خصوصیات ظاهری ………………………………………………………………………..
۲-۹-۳- تعیین مقدار موثره دارویی ……………………………………………………………….
۳-۹-۳- زمان جوشش و انحلال ……………………………………………………………………
۴-۹-۳- PH محلول …………………………………………………………………………………….
۵-۹-۳- تعیین مقدار رطوبت گرانولها …………………………………………………………….
۱۰-۳- آزمایشات پایداری و تعیین غیر مفید دارو ……………………………………………
۱-۱۰-۳- آزمایش پایداری تسریع شده ………………………………………………………….
۲-۱۰-۳- آزمایش پایداری ادواری ………………………………………………………………..
۳-۱۰-۳- عمر قفسهای …………………………………………………………………………………
فصل چهارم – کار تجربی
بخش دوم : مباحث تجربی
۱-۴- مقدمه ………………………………………………………………………………………………..
۲-۴- وسایل و دستگاههای بکار رفته …………………………………………………………….
۳-۴- مواد بکار رفته ……………………………………………………………………………………
۴-۴- تهیه پودر پوسته دانه اسفرزه ………………………………………………………………
۱-۴-۴- کنترلهای کیفی و کمی شیمیایی پوسته دانه اسفرزه ……………………………
۵-۴- تعیین ریزش پودر ……………………………………………………………………………….
۶-۴- تهیه گرانول جوشان ……………………………………………………………………………
۷-۴- آزمونهای کنترل فیزیکوشیمیایی ………………………………………………………….
۱-۷-۴- بررسی خواص ظاهری ……………………………………………………………………
۲-۷-۴- تعیین ریزش گرانولها ………………………………………………………………………
۳-۷-۴- آزمون تعیین PH محلول …………………………………………………………………
۴-۷-۴- تعیین مدت زمان جوشش و چگونگی انحلال ………………………………………
۵-۷-۴- آزمون تعیین مقدار موثر دارویی ………………………………………………………
۶-۷-۴- آزمایش پایداری ……………………………………………………………………………..
۱-۶-۴- انتخاب مخلوط اسید و باز در حضور اسفرزه ……………………………………
۲-۶-۴- استفاده از سورفکتانتها ………………………………………………………………….
۳-۶-۴- اصلاح طعم فرمولاسیونهای منتخب …………………………………………………..
۴-۶-۴- اصلاح طعم فرمولاسیون توسط شیرین کننده …………………………………….
۵-۶-۴- انتخاب فرمولاسیون نهایی ……………………………………………………………….
فصل پنجم – نتایج و بحث
۱-۵- مقدمه ………………………………………………………………………………………………..
۲-۵- نتایج و بحث مربوط به مطالعات انجام شده بر روی ریزش پودر اسفرزه …
۱-۲-۵- تابعیت ریزش پودر اسفرزه ……………………………………………………………..
۲-۲-۵- نتایج حاصل از بررسی ریزش پودر اسفرزه توسط دستگاه ریزش سنج .
۳-۵- نتایج حاصل از بررسی ریزش پودر اسفرزه با محاسبه اندیس کار و ضریب هانسر
۴-۵- بررسی فرمولاسیونهای تهیه شده بررسی انتخاب منابع اسیدی و بازی …..
۵-۵- بررسی فرمولاسیونهای تهیه شده جهت دستیابی به PH مناسب ………………
۶-۵- بررسی فرمولاسیونهای تهیه شده از سورفکتانتهای مختلف …………………..
۷-۵- بررسی فرمولاسیون تهیه شده از منابع اسیدی و بازی، طعم دهنده و شیرین کننده
۸-۵- بررسی فرمولاسیون جدول (۱۳-۴) حاوی شکر و آسپارتام……………………..
۹-۵- نتایج حاصل از نظر خواهی داوطلبین در مورد ۳ فرمولاسیون …………………
۱۰-۵- آزمونهای پایداری تسریع شده …………………………………………………………..
۱۱-۵- نتیجهگیری نهایی ………………………………………………………………………………
منابع و مآخذ:
۱- زرگری ،ع.، گیاهان دارویی، جلد ۴ ،انتشارات دانشگاه تهران؛تهران، ۱۳۶۹، صفحات۱۰۵-۹۵٫
۲-ایینه چی، ی.، مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران، انتشارات دانشگاه تهران؛ تهران،۱۳۷۰ ،صفحات ۱۳۸-۱۳۶٫
۳-امین، غ. ،صالحی ،م. ح .،کاوه، ش .،در فارماکوپه گیاهی ایران، انتشارات وزارت بهداشت درمان و اموزش پزشکی؛معاونت غذا و دارو، ۱۳۸۱، صفحات۷۵-۷۱٫
۴-امین ،غ. ، متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایران، انتشار معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران ؛تهران، ۱۳۸۴، صفحه ۴۶٫
۵-Drug facts & Comparisons, wolters kluwer, united states ,2007,pp:1644-1645
6-Duk,J.A. ,Hand book of medicinal Herbs,CRC press LLC,2001,pp:386-387.
7-Ganji,V.,kuo,J., Serum lipid response to psyllium fiber,differences between pre-and post-meno pausal, hypercholesterolemic women, nutrition Journal,2008,pp:7-22.
نظرات شما عزیزان: